Menu Sluiten

Stadsomroeper

Groenlo viert diverse jubilea

De stad Grol viert dit jaar enkele aansprekende jubilea, beste Old Grolschen. Zowel de sv Grol als het GOV (Groenlose Ondernemers Verbond) herdenken het honderdjarig bestaan. Bij de sv Grol wordt die mijlpaal in september gevierd en het GOV pakt het wat anders aan en verdeelt de aandacht voor het jubileum over diverse acties.
De sv Grol zetelt zoals bekend op het sportcomplex Den Elshof en speelt momenteel in de 3e klasse van het amateurvoetbal. Dat is lager dan LONGA (1e klas) en RKZVC uit Zieuwent dat onlangs zelfs promoveerde naar de hoofdklasse. Een geweldige prestatie. Onze Grol doet het wat ´rustiger aan’; een kampioenschap zit er dit jaar niet meer in, maar natuurlijk wel het jubileumfeest!

namen van de spelers op foto vermeld , van links naar rechts:

Ben Stortelder, Andries Huiting, Puck Rave, Wim te Lintelo, Geert Blijham, Henny Schovers, Cor Migchielsen, Joop Meulenbeek, Frans v.d. Mosselaar, Rinus Meulenbeek, Jules Moorman, Jan Harbers, Ben Gelinck, Willem Zieverink, Henk Laarveld.

Dit was het roemruchte elftal  GROL 7 eind jaren zeventig.

Er komt ook een omvangrijk jubileumboek over honderd jaar sv Grol en wellicht heeft een aantal van jullie vroeger nog bij de sv Grol gevoetbald en is er een foto uit die tijd terug te vinden in het boek!
Het GOV was vroeger bekend onder de naam ´Middenstandsvereniging’; later werd landelijk gekozen voor de wat meer eigentijdse naam ‘Ondernemers Verbond’.
Er komt nog een speciale uitgave met interessante feiten en gegevens over de geschiedenis van het GOV. We hebben tijden gekend dat het in Groenlo ’stikte’ van winkels en winkeliers, zoals dat overigens in alle plaatsen was. Maar de wereld gaat door en alles verandert. Misschien herinnert u zich nog hoeveel bakkers, slagers en kruideniers we ooit hadden. Mooi om over na te denken.
Dit jaar bestaat Marveld Recreatie - u allen goed bekend! - vijftig jaar en daar is binnenkort een open dag voor gepland. Het gouden bestaan heeft ook al de plaatselijke pers uitvoerig gehaald.
Genoeg stof denk ik om even over na te denken.
Vanuit een zonnig Grolle groet u,
Ferry Broshuis

In de teil

Ineens realiseerde ik het me. Bevrijdingsdag valt dit jaar, net als 73 jaar geleden, weer op zaterdag. Maar over mijn herinneringen aan die dag schreef ik al eens eerder.

Wat me van die Tweede Wereldoorlog ook erg is bijgebleven, zijn de nachten dat wij als kinderen uit onze slaap werden gehaald om te gaan schuilen in de grote kelders van het naastgelegen parochiehuis. Daar kwamen dan wel zo’n tweehonderd mensen bijeen. Een man, zo meen ik me nog te herinneren, werd op een bed naar beneden gedragen. Hoe lang we daar dan verbleven, staat me niet meer bij, maar we zullen wel weer bovengronds zijn gekomen als de geallieerde vliegtuigformaties uit het zicht waren verdwenen. Waarom wij schuilden voor onze latere bevrijders, is me nooit duidelijk geworden. In ieder geval is er nooit iets gebeurd.

Maar dat was op 24 februari 1945 wel anders. Zoals elke zaterdag werden wij door onze moeder in bad gedaan.

Nou bad! In de kamer stond dan een zinken teil waarin wij werden gewassen, eerst de meisjes en daarna mijn broer en ik. Natuurlijk gescheiden.

Ik was net als laatste aan de beurt, toen een oorverdovende knal klonk. IK keek uit het raam van de woonkamer en zag hoe van alles en nog wat de lucht in werd geslingerd. Op nog geen honderd meter afstand was het winkelpand van Dankbaar door een bom getroffen. En op nog een paar andere plaatsen was ook gebombardeerd. Ik wist dat toen niet maar las later in een door Harrie Blanken geschreven boek dat drie mensen, één vrouw van 24 jaar en twee kinderen van acht jaar, daarbij om het leven waren gekomen.

Had ik in die teil mooi geluk gehad. Maar waarom zat ik toen in die teil en niet in de kelder van het parochiehuis? Ik zou niet weten wie ik deze vraag zou moeten voorleggen. Degenen die de vraag zouden hebben kunnen beantwoorden, zijn er niet meer.

Ton Notten

2 februari 2018

Brouwersnös

Aan de realisering van de ambachtelijke brouwerij, aan de achterzijde van villa Adriana, wordt nu volop gewerkt en naar verwachting is de opening medio mei van dit jaar.

‘Brouwersnös’ zoals de officiële naam van de ambachtelijke brouwerij luidt, zal dan de deuren openen waarbij er ook een prachtig terras wordt aangelegd en een aanlegsteiger voor boten, zodat je na een rondje op de gracht aansluitend ook daar nog een ‘rondje’ kunt doen!

De brouwerij, zoals jullie al gezien hebben, komt te liggen in een parkachtige omgeving. De gemeente die dit deel van het complex heeft gekocht, laat een werkelijk spectaculair stuk openbaar groen aanleggen. Dat is voor heel Groenlo en voor toeristen een extra beleving. Je kunt straks vrijwel helemaal langs de gracht wandelen. Als jullie in het voorjaar Groenlo weer ‘aandoen’, dan is er al heel wat te zien.

Maar op dit moment zijn de Grollenaren tevens druk met het carnaval, dat in het weekend van 11 februari tot volle uitbarsting komt. Het is dit jaar 55 jaar geleden dat de Knunnekes werden opgericht en 5 x 11 is natuurlijk voor carnavalisten een magisch getal. De grote optocht die op zondag 11 februari door de stad trekt, staat ook helemaal in het teken van dit jubileum. Teevee Gelderland maakt opnames en zendt die op zondag 11 februari uit.

SV Grol

En we moeten ook niet vergeten dat dit jaar onze voetbalclub de sv Grol honderd jaar bestaat. Dit jubileum wordt in september naar Grolse maatstaven luisterrijk gevierd. Daarover later meer.

Vooreerst hartelijke en enthousiaste groeten oet Grolle!

Ferry Broshuis


6-6-2017

“Problemen bunt d’r ook wal in Grolle”

De vorige keer, beste Old Grolschen, had ik het over de komst van de stadsbrouwerij en het nieuwe culturele centrum de Mattelier. Jullie hebben de ontwerpen en de plekken inmiddels zelf gezien.
Maar zoals het altijd gaat: ook in Grolle bunt d’r problemen. In dit stukje twee zaken.
Op de eerste plaats is er de problematiek van het overschot aan basisscholen.
Helaas een algemeen verschijnsel in gebieden met krimp en daar hoort de Achterhoek ook bij.
In Groenlo is de situatie extra gecompliceerd omdat de meeste scholen hier confessionele scholen zijn met een eigen bestuur.
Jullie kennen wellicht nog wel de oude Aloyiusschool (ook MULO), nu basisschool de Ni-je Veste aan de Wheme in de binnenstad. Die school wil de gemeente graag behouden omdat het de enige basisschool in de binnenstad is.
Er worden nu rapporten gemaakt en visies opgesteld, dus het is afwachten.
En dan is er een ander zo mogelijk nog groter probleem: het verzoek voor de bouw van een megavergister aan de Ruiterweg. Dat is aan eind van het industriepark Laarberg, vanuit Groenlo richting Eibergen, tweede verkeerslicht linksaf.
Er is een bouwaanvraag gedaan. Op grond van de wet moeten dergelijke vergisters de problemen van het mestoverschot oplossen en de boeren hebben daar baat bij.
Maar in Groenlo zijn ze bang voor overlast, voor stank, voor veel extra ritten van vrachtauto’s enzovoort.
Er komt nog een voorlichtingsavond. Hoe beide zaken aflopen laat ik jullie weten.
Maar op het moment dat ik dit schrijf is gelukkig het dweilorkestenfestijn aanstaande. Dat is voor Grolle geen probleem!

Ferry Broshuis

clubvanoldgrolschen stadsomroeper